Fødselsdagspolitik

Fødselsdag i Vuggestuen Mariehøj

 

At holde fødselsdag her i vuggestuen Mariehøj er noget helt særligt - Barnet skal fejres og hyldes fordi det er blevet et år ældre, og sammen med vennerne på stuen, gør vi dagen festlig med faste traditioner for barnet og fællesskabet. Vi sætter særligt fokus på stemningen, At man bliver fejret fordi man er den man er, At man er vigtig for fællesskabet, og At man har fødselsdag.

I Mariehøj arbejder vi ud fra inkluderende børnefællesskaber. Det er derfor særligt vigtigt, at alle børn har mulighed for at deltage på lige vilkår i fødselsdagen. Det vil sige, at alle, uanset alder og baggrund, kan indtage den medbragte mad/snack på dagen. Børnene spejler sig i hinanden og det er derfor af væsentlig betydning, at alle kan deltage i fejringen, så vidt muligt uden særlige hensyn.

Vuggestuelivet handler om børnefællesskaber og dette vil vi gerne værne om her i Mariehøj! Når mor eller far deltager i fødselsdagen, oplever vi ofte at barnet, af forskellige årsager, kommer til at trække sig fra børnefællesskabet. Af den årsag ser vi gerne at fødselsdagen her i Mariehøj, fejres af børn og voksne fra vuggestuen.  


Sådan forløber dagen:

  • Når barnet ankommer til vuggestuen, er der sat flag og skilt op ved hovedindgangen, med billede af barnet på.
  • Barnet hjælper med at pynte op på stuen og henter flag til hele børnegruppen, inden vores samling - Vi inddrager barnet og evt. flere i processen.

Til formiddagssamling:

  • Vi synger fødselsdagssang og alle flagrer for barnet – barnet i fællesskabet.
  • Vi laver en fødselsdagskrone til fødselsdagsbarnet, som overdrages under vores samling. Vi beundrer/betragter og ønsker tillykke.
  • Fødselsdagsbarnet medbringer snacks hjemmefra og deler ud i børnefællesskabet – Bro mellem hjem og vuggestue.
  • Vi lægger billeder op på Famly fra fødselsdagen, således at i forældre kan samtale med barnet omkring dagen - Bro mellem vuggestue og hjem.

 

Forinden fødselsdagen aftaler i sammen med personalet, hvilken dag i ønsker

at vi skal fejre jeres barn.


Idekatalog til fødselsdag i Vuggestuen Mariehøj:


Nedenfor finder i forslag/ideer til snacks der kan medbringes og deles ud i vuggestuen – Det er blot tiltænkt som inspiration, med al respekt for at i sammen med barnet finder på noget helt andet – Så længe vuggestuens pædagogiske tanker omkring fødselsdagen, overholdes. (se også senere afsnit)

Det væsentlige for barnet i fællesskabet er ofte følelsen af at gå rundt og dele ud til sine venner og kun meget sjældent på selve det de deler ud. Lad evt. barnet være med til at vælge her fra listen, således at barnet føler medbestemmelse i forhold til egen fødselsdag – Vi anbefaler max 1 til 2 ting:

OBS: Vi henstiller til at i ikke medbringer drikkevarer.


Da det der medbringes i vuggestuen skal kunne indtages af alle børn (også de mindste) henstiller vi til at i så vidt muligt undgår sukker (også i form af glasur). Vi bestræber os på at rette fokus på stemningen, fødselaren og på fællesskabet - og langt mindre på det konkrete der deles ud.

Har i alligevel ”brug for at gøre noget ekstra”, så henstiller vi til at i gør det i form af pynt. Medbring gerne festlige paptallerkener, servietter, det der deles ud i en lille papirspose - eller andet der kan bidrage til stemningen. (minus balloner pga. kvælningsfare)